Met Onomkeerbaar heeft Ines Nijs (52) een eerste roman uitgebracht. De opbrengst schenkt ze aan Le Cocon, het weeshuis van Kabrousse in de Casamance, in Senegal. Nijs woont een groot deel van het jaar in dat Afrikaanse land.
Lezen en schrijven vormden de rode draad doorheen de jeugd van Ines Nijs uit Tremelo. Ze plunderde bibliotheken, schreef gedichten en verhaaltjes. Voor zichzelf, nooit voor anderen.
Dat veranderde in 2008, toen ze haar eerste kortverhaal publiceerde in een literair tijdschrift en ze de smaak van het schrijven echt te pakken kreeg.
Toch duurde het nog tot 2014 voor ze haar literaire ambitie gestructureerd aanpakte met een opleiding aan de Schrijversacademie in Antwerpen. Het eindwerk waarmee ze in 2016 afstudeerde was een allereerste versie van wat later de roman Onomkeerbaar zou worden.
Enkele scènes uit dat eindwerk werden geselecteerd voor de rubriek De nieuwe lichting van het online literaire tijdschrift De Optimist waarin beginnende schrijvers aan bod komen.
Ontstellende geheimen
“Het zette me ertoe aan verder te werken aan het manuscript en de nog te losse scènes tot een geheel te kneden”, vertelt Ines. “Onomkeerbaar werd zo geboren. Het werd het verhaal van een meisje dat in het jaar waarin ze achttien wordt, op zoek gaat naar haar vader en daarbij op ontstellende geheimen over haar afkomst botst.”
Hoewel de auteur er hier en daar passages uit haar jeugd in verwerkte, is het geen autobiografisch verhaal geworden. Alhoewel... “De scène waarin het konijn wordt geslacht, is echt gebeurd”, bekent Ines. “Mijn grootvader kweekte konijnen en ooit duwde ik als kind op de blaas van een pas gevild konijn dat ophing in de schuur. Wat er toen gebeurde, lees je in het boek.”
Jaren zeventig
Daarnaast is de link naar het Vlaamse dorp uit de jaren zeventig waarin zich het verhaal afspeelt, ook niet te ver te zoeken. Zo wordt er bijzondere aandacht geschonken aan het voormalige Hotel Le Grand Veneur in Keerbergen en het Sint-Ursula instituut in O.L.V-Waver, met zijn bekende wintertuin, zalen en gangen in art-nouveaustijl.
Het boek én de auteur hebben ook een heel internationale kant. “Mijn job als freelance redacteur voor educatieve uitgeverijen laat me toe om afwisselend in België en in Senegal te wonen en te werken”, aldus Ines Nijs. “De auteursopbrengsten van Onomkeerbaar schenk ik dan ook graag aan Le Cocon, het weeshuis van Kabrousse in de Casamance, in Senegal.”
Luchtvaartpionier
Hoewel het boek pas verschenen is, is de auteur uit Tremelo intussen al een flink eind opgeschoten met haar tweede roman. Daarin vertelt ze het verhaal van een luchtvaartpionier van Sabena die in de jaren dertig van de vorige eeuw de eerste luchtverbinding tot stand bracht tussen het toenmalige Leopoldstad en Brussel.