Kennismaking – De terugvlucht

 
ines-nijs_dv043

Welkom!

Mag ik je mijn nieuwe roman voorstellen,
'De terugvlucht', het verhaal van een vliegenier, een pionier van Sabena’s Congoroute. Heb je zin in dit verhaal? Met de trailer, het leesfragment en het inkijkje in het wordingsproces kom je het vanzelf te weten. Veel leesplezier!
 
 
 
Er was een tijd dat piloten én reizigers als avonturiers het luchtruim kozen, als pioniers de hemel bestormden. Vliegenier Victor Heylighen was een van hen. Hij hielp de Congoroute tussen Brussel en Leopoldstad uitbouwen. Het werd de belangrijkste luchtverbinding van Sabena. In 'De terugvlucht' lees je het aangrijpende en verrassend actuele verhaal van een pionier, zijn opgang en zijn verval.


Geïnteresseerd?
Bestel 'De terugvlucht' bij uw favoriete boekhandel of online!

 

Wat anderen over 'De terugvlucht' vonden:

 • Ge zijt een slechte verliezer, commandant.
  De terugvlucht van Ines Nijs is een fraaie mix van het Vlaamse anno 1950, een vleugje mysterie van het leven in de Congo en het boeiende karakter van de hoofdpersoon, vliegenier Victor Heylighen. Het is in veel opzichten een vlucht ‘terug’. Terug naar Victors jeugd, waar misschien wel de oorzaken gevonden kunnen worden voor het roekeloze, onverantwoorde gedrag van de man op latere leeftijd. In plaats van als ‘hemelbestormer’, ‘held’ en ‘heilige’ zoals hij zichzelf graag ziet, omhoog te vliegen, de hemel in, vliegt hij een peilloze diepte tegemoet, in zijn huwelijk met Helena (door haar naam alleen al voor hem onbereikbaar), in zijn carrière als piloot, in zijn avontuurtjes als minnaar.

  De volledige recensie vind je hier.
 • Nederlands proza.
  Ines Nijs heeft zich voor haar roman De terugvlucht goed gedocumenteerd als het erop aankomt de geplogenheden bij zo’n vlucht – toentertijd vaak nog een avontuur – in kaart te brengen. Gaandeweg de roman focust zij meer nadrukkelijk op de psychologie van haar hoofdpersonage.

  De volledige recensie vind je hier.
 • Alle maskers vallen af.
  Met haar debuut ‘Onomkeerbaar’ heeft de Vlaamse Ines Nijs meteen indruk gemaakt op deze lezer. Voor een auteur is het vaak bang afwachten wat de commentaren op het zo gevreesde tweede boek gaan opleveren. Nijs, die deels woont en werkt in de Casamance (Senegal), zal dergelijke spanning zeker hebben waargenomen. “De terugvlucht” is een psychologische roman, waarin een van de voornaamste pioniers van de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena de meeste aandacht voor zich alleen opeist.

  De volledige recensie vind je hier.
 • Kijk! is het eerste gebod voor vliegers.
  Ines Nijs schrijft filmisch, zintuiglijk: je voelt hoe het is om in een toestel op de Congolijn te zitten, je ruikt de geuren van het Congolese land, je ervaart het verschil tussen de oorspronkelijke bewoners en de kolonisten. De Vlaamse ‘tongval’ stoort allerminst, maakt het verhaal authentieker. Wat Nijs perfect doet is bewust ‘leemtes’ laten vallen in het verhaal. Daardoor wordt je verbeelding gestimuleerd, ga je het verhaal invullen.

  De volledige recensie vind je hier.
 • Beklijvend menselijk verhaal met een interessante historische achtergrond
  Ines Nijs weet je met een straffe pen mee te slepen in een onbekende wereld en je weer te raken met dit verhaal. Ook deze roman is een voorbeeld van haar vertelkunst. Dat het einde van het verhaal je de adem even afsnijdt, neem je er graag bij waardoor je verbluft achterblijft na de laatste bladzijde te hebben omgeslagen.

  De volledige recensie vind je hier.
 • Ines Nijs is niet alleen een zeer getalenteerde Vlaamse schrijfster, maar bovendien draagt ze de Casamance (waar ze afwisselend werkt en woont) én onze vereniging, een warm hart toe.
  Haar nieuwste roman “De Terugvlucht” is opnieuw een schot in de roos.
  Zelf heb ik het boek in één ruk uitgelezen; ik wil het ook aan iedereen aanbevelen.
  De papieren versie is verkrijgbaar in de Standaard Boekhandel.
  Allen daarheen …
  Cyriel Caudron
 • Als het debuut van Ines Nijs: ‘Onomkeerbaar’ al indruk op mij heeft gemaakt, dan werd ik bij het lezen van ‘De Terugvlucht’ compleet van mijn sokken geblazen. Wat een denderend sublieme roman! Van bij de eerste zin had dit boek mij mee op ‘de terugvlucht’. Het paars dat de hemel verduistert en de uitdijende vlek die over het frisse blauw is gemorst. Vanaf dan werd ik helemaal opgeslokt in de schaduwen van spelonken en scheuren in het innerlijke leven van Victor. Een mening over dit boek vraagt om superlatieven. Meestal ben ik niet kwistig met grote woorden van lof, maar hier kan het gewoon niet anders. De intieme sfeer die in taal wordt weergegeven is van een aangrijpende schoonheid. Beklijvend en doorwroet, prozaïsche poëzie. Zelden heeft een roman mij op deze manier gevangen, gegrepen en niet losgelaten. Ik plaats dit boek tussen 'Tonio' van A.F. Th. van der Heijden en 'I.M.' van Connie Palmen. (ze leunen tegen elkaar aan in mijn boekenkast). Maar daar hoort het. De mij niet onbekende Afrikaanse sfeer waarin ik werd ondergedompeld als in stoffige wegen, kleuren en geuren overdonderde mij en werd zintuiglijk waarneembaar. Met niet aflatende gretigheid heb ik dit boek verslonden! Nooit werd het pathetisch, maar zo respectvol en indringend écht. Schrijnend kwetsbaar en tastbaar. Het beklijvend eenzame spanningsveld tussen de hoofdpersonages, de wanhoop van dolende en toch geknevelde zielen die de kracht niet hadden om achterom te kijken, die de zoektocht naar elkaar, naar het moment waarop ze elkaar waren verloren, niet durfden te aanschouwen, werd zo fijngevoelig uitgetekend. Soit, er is zoveel dat ik zou kunnen zeggen. Alle karakters razen door mijn hoofd en vragen om aandacht, elkeen is bijzonder sterk neergezet en heeft bestaansrecht gekregen… Dit prachtige boek werd door mij onthaald als een zalig mooi geschenk en ik hoop nog heel veel van Ines haar hand te mogen lezen. De Terugvlucht hoort in de boeken top tien, op nummer 1. Bestseller! Zo blij met dit warm aan te bevelen boek... Hopelijk heb ik jullie toch ook wat nieuwsgierig gemaakt naar dit pareltje literatuur... Lieve groet, Greet
  Greet Van Moer
 • Warm aanbevolen: een sterk verhaal met ruimte voor verbeelding, een sobere maar poëtische vertelstijl, diepere betekenissen, herkenbare personages, een ingenieuze plot, een milde blik ... je vindt het allemaal in “De terugvlucht”. Chapeau Ines Nijs!
  Ann Van Camp

Ik ben alvast erg benieuwd naar wat jij van 'De terugvlucht' vond! Laat jij ook een recensie achter?

Een boek in wording: 'De terugvlucht'

Op zoek naar nóg meer leesvoer?
Ik hou je graag op de hoogte over mijn laatste posts.